Friday, August 10, 2012

Cheesy Pineapple tart




I happen to like this recipe, it started 2 years ago. Lebaran that was. Made pineapple tart out of this recipe, noted to my self that making pineapple tart doesn't have to be a day of labour in the kitchen, this recipe has proven me, at least. The ratio and the amount of ingredients make things possible.

The recipe came from beautiful and talented  Anne of Ambrosia,  thanks An for sharing this mantap recipe. I also made variation out of this pastry, dipped in chocolate and peanut voila 2 kinds of cookies ready for Lebaran.


Cheesy  Pineapple tart 
Source : ‘Resep-resep Terbaik Kue Kering’ dari Primarasa
Ingredients
 Pastry
250g butter, softened
75 gr icing sugar
1 yolk
 ¼ sdt vanila powde/essence
350g plain flour
50 gr shreded cheese, could be cheddar, parmesan or edame
1 yolk for glazing

For filling/pineapple jam
- 900 gr pineapple skin off
- 150g granulated sugar
- 4 cloves
- 1 cinnamon stick
Crush pineapple  in a blender until smooth. Transfer  into a pan, add the cinnamon stick and cook until boiling. Stir vigorously until it forms paste and not watery. Cool aside and form into small balls.

Method1. Cream butter, icing sugar and followed by egg and vanilla till creamy and light
3. Gradually add flour into butter mixture, using spatulla mix it till all the ingredients are well incorporated
5. Shape the small dough to ball or your liking and top or fill with pineapple jam
6. Bake in a preheated oven at 160C for about 20mins or till the sides turn golden brown


Nastar Keju
Source : Buku ‘Resep-resep Terbaik Kue Kering’ dari Primarasa
Bahan :
Selai
900 g nanas kupas
150 g gula pasir
4 butir cengkih
7 cm kayu manis
Kulit
150 g mentega tawar

100 g margarin
75 g gula bubuk
1 kuning telur
¼ sdt vanili bubuk
350 g tepung terigu
50 g keju edam/parmesan/cheddar, parut halus
1 kuning telur untuk olesan
Cara :
1. Selai : parut nanas, masak bersama gula, cengkih dan kayu manis hingga mengental dan airnya habis, angkat dan dinginkan.

2. Kulit : kocok mentega , margarin dan gula dengan mikser berkecepatan sedang hingga putih, lembut, dan mengembang. Tambahkan kuning telur dan vanili, kocok hingga rata. Masukkan tepung terigu secara bertahap, tambahkan keju, aduk rata dengan spatula.

3. Panaskan oven pada suhu 160 °C, olesi loyang kue kering dengan margarin. Siapkan cetakan kembang diameter 3 cm. Ambil sedikit adonan, gilas di antara 2 lembar plastik hingga setebal 3 mm. Cetak adonan dengan cetakan yang sudah disiapkan.

4. Ambil satu lembar adonan yang sudah dicetak, taruh ½ sdt selai ditengahnya secara memanjang . Lipat kedua sisi adonan hingga bertemu ditengah, rapatkan ujungnya agar berbentuk mirip terompet. Lakukan hal yang sama hingga adonan dan selai habis.

5. Taruh adonan yang sudah dibentuk di atas loyang, beri jarak 2 cm agar tidak saling melekat waktu kue dipanggang. Olesi permukaannya dengan kuning telur.

6. Masukkan loyang ke dalam oven, panggang hingga kuning kecoklatan (± 20 menit). Keluarkan kue dari oven, pindahkan ke atas rak kawat, biarkan dingin

2 comments:

^.^ hi...